Kawan-kawan

Loading...

Tekstur Makanan Yang Sesuai Untuk Bayi

Tekstur makanan yang berlainan turut menambah kepada kepelbagaian dalam menu bayi selain daripada jenis dan warna makanan. Walaupun memperkenalkan bayi kepada tekstur makanan yang baru merupakan perkara yang baik, namun bayi selalunya memerlukan masa untuk biasa dengan rasa dan tekstur baru. Setiap bayi mempunyai selera yang unik, tetapi transisinya lebih kurang begini :

Empat Hingga Enam Bulan :
• Makanan dikisar halus sehingga menjadi puri.
• Cairkan makanan bayi dengan cecair seperti susu ibu/formula/air suam.
• Jika buah-buahan direbus, gunakan air rebusan tersebut untuk mencairkan makanan.
• Kisar makanan menggunakan pengisar.
• Penapis berjaring halus boleh digunakan untuk menapis makanan sambil melenyeknya dengan sudu.

Tujuh Bulan :
• Makanan bayi boleh dipekatkan dengan sedikit ketulan-ketulan kecil.
• Jika menggunakan penapis untuk menapis makanan, gunakan penapis yang kasar.

Lapan Bulan :
• Selain daripada memperkenalkan bayi dengan tekstur makanan yang baru, tekstur makanan 8 bulan juga dapat melegakan gusi bayi yang sedang tumbuh gigi.
• Makanan dilenyek dengan menggunakan garfu, sudu atau alat untuk melenyek.
• Makanan juga perlu dimasak sehingga lembut.
• Makanan juga boleh dicincang halus.
• Daging dan ayam kisar boleh diberikan semasa umur ini.
• Makanan jejari boleh diperkenalkan.

Setahun :
• Bayi sudah boleh makan makanan yang orang dewasa makan seperti makan nasi berbanding bubur.
• Anda cuma perlu memotongnya kepada potongan kecil untuk mengelakkan bayi dari tercekik.

Petikan dari http://www.hamidarshat.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails