Kawan-kawan

Risiko Ketidaksuburan

Adakah saya menghadapi masalah ketidaksuburan?
Sekiranya anda berusia kurang dari 35 tahun dan masa mencuba untuk hamil kurang dari satu tahun, tiada sebab untuk anda merasa bimbang.

Walaubagaimanapun, sekiranya anda telahpun melakukan hubungan kelamin selama lebih dari satu tahun tanpa mengunakan sebarang kaedah pencegah kehamilan, ada kemungkinan yang anda dan suami mengalami masalah yang menganggu peluang anda untuk hamil. Cuma doktor yang boleh menentukan punca ketidaksuburan anda.

Penyelidikan telah menunujukkan satu dari sepuluh pasangan akan menghadapi masalah untuk hamil. Sekiranya anda salah satu daripadanya jangan risau kerana peluang untuk anda hamil masih ada. Berjumpalah dengan doktor untuk mengenal pasti punca ketidaksuburan anda.
Apakah faktor yang boleh menyebabkan kemandulan?

Sekiranya anda ada mempunyai masalah berikut, beritahulah doktor anda dan jangan membuang masa untuk menunggu selama setahun.

Perempuan
* Endometriosis
* Uterine fibroid
* Jangkitan kuman pada sistem peranakan
* Fallopian yang tersumbat disebabkan jangkitan kuman atau pembedahan
* Jangkitan kuman yang berjangkit melalui hubungan seks (STD)
* Sakit semasa haid
* Haid yang terlalu banyak
* Sakit semasa seks
* Keluar susu dari payu dara
* Tiada haid berbulan bulan
* Terdapat bulu yang berlebihan pada muka dan tubuh
* Pembedahan pelvis atau perut
* Kencing manis canser atau sakit tiroid
* Merokok
* Sekiranya anda terlalu kurus atau terlalu gemuk

Lelaki
* Pernah menghidap penyakit mumps
* Kencing manis
* Penyakit testis
* Memakan ubat darah tinggi atau steroids
* Suka Hot tub or sauna secara tetap

Apa yang patut saya buat sekiranya saya rasa saya mungkin menghadapi masalah?
Berjumpalah dengan pakar sakit puan dan jangan takut untuk memberitahu sebarang sejarah perubatan yang mungkin boleh dikaitkan dengan masaalah ketidak suburan anda.

Petikan dari http://portal.alamhamil.com

1 comment:

  1. hai..sia nak tnya sikit bleh..sia da kahwin 5thn..thn pertama kawin,mgandung 5mggu,tp blm ready lg dr segi kewangan dan byk lg masalah lain time tu..so,sia p 'cuci' kandungan tu d sbuah klinik swasta..pastu,sia ambil pil perancang DIANE35 selama setahun lebih..skg sia nak baby sgt2..da hampir sthn x ambil apa2 ubat,tp blm pregnant lg..haid sia normal jer..30-35 hari sbln..adakah tiub fallopian bleh tersumbat d sebabkan sia 'cuci' tu,dan klu tiub tersumbat,adakah haid normal juga..ada ka tanda2 untuk tiub yg tersumbat.???

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails