Kawan-kawan

Loading...

Persediaan Si Ibu dan Anak Semasa Hari Bersalin (Di Hospital)

Seawal 30 minggu ibu dan bakal ibu perlulah membuat persediaan barang-barang yang perlu dibawa pada hari bersalin nanti. Setelah google di sana-sini, saya jumpa senarai ini, ada yang boleh ikut ada yang tidak.

Persediaan Si Ibu Semasa Hari Bersalin (Di Hospital)

1. Beg Pakaian.
2. Dokumen-dokumen penting (letak dalam satu beg kecil)
3. Tuala mandi 1, tuala muka 1 dan tuala rambut 1.
4. Alatan mandi dan cuci (ubat dan berus gigi, syampu, sikat rambut, sabun mandi, sabun basuh dll) - Komen; Biasanya kalau bersalin di hospital swasta, alatan mandi telah disediakan.
5. Kain batik untuk dipakai 3 - KOmen; Perlu bawa beberapa helai sebab ada hospital yang sudah sediakan pakaian untuk pesakit ada yang tidak.
6. T-Shirt 3
7. Tudung kepala (tidak terlalu besar atau kecil)
8. Pengikat rambut (bagi yang berambut panjang) atau klip rambut. Ini memastikan rambut sentiasa kemas dan terurus. Nanti tak rasa berserabut. Kesihatan juga terjaga.
9. Tuala wanita 1 peket (20 keping). Bawa lebih lebih baik jika jauh dari hospital nanti tidak menyusahkan suami pergi balik untuk dapatkannya untuk kita.
10. Bakul
11. Termos 1 -Komen; Biasanya hospital telah sediakan.
12. Bekas air 1 (atau air mineral 3 btl besar) -Biasanya hospital telah sediakan.
13. Cawan -Biasanya hospital telah sediakan.
14. Tupperware
15. Roti putih, biskut tawar, susu tepung untuk ibu yang menyusu

Setelah siap di di 'packing', perlulah diletakkan di dalam kereta sehingga hari kelahiran tiba.

Persediaan Si Anak
Semasa hari bersalin (biasanya kita akan berada di hospital selama 2/3 hari. Ini bergantung kepada keadaan Si Ibu dan Si Anak). Sediakan satu beg kelengkapan berikut untuk dibawa ke hospital dan jugak di rumah. Jika apa-apa berlaku, bolehlah suami membantu membawanya ke hospital tanpa perlu mencari-cari.

1. Beg Bayi
2. Selimut
3. Baju dan seluar
4. Diapers Newborn size/ saiz S
5. Tuala untuk mengelap tubuh Si Anak 1
6. Tuala basah (wet wipes)
7. Botol susu kecil (mana tahu susu ibu lambat keluar jadi kena bagi susu formula dulu)- Komen; Bab ini memang sensitif. Jangan ikut. Perlu bagi susu ibu sahaja. Biar bayi kita buat hisapan kosong dahulu, susu akan keluar kalau ada permintaan! Para ibu jangan mudah putus asa ya!
8. Susu formula (tin/peket kecil)- Komen; Tidak perlu sama sekali!
9. Minyak telon/ Yu yee

Persediaan awal sebegini amat penting bagi kita supaya kita tidak perlu bersusah payah di kemudian hari. Tindakan awal sebegini juga tidak akan menyusahkan suami kita terutama sekali bagi pasangan baru berkahwin yang belum ada pengalaman mempunyai anak. Apa lagi jikalau tiba-tiba suami ada urusan penting dan tinggallah kita keseorangan dengan anak. Jadi, apabila semua sudah ada, tiada apa yang perlu dirisaukan lagi.

Petikan dari http://tintadahliaz.blogspot.com

2 comments:

  1. Assalalamuaikum...singgah di sini.
    Susu formula klu kt GH nanti kena marah plak kita. jgn kan bawa susu, botol susu pun x boleh. Minyak yue yee tu lg la...nurse bising bila cium bau minyak ni..hehe.

    ReplyDelete
  2. :: betol ke Redha ?
    Klu bw botol susu kne sorok la ea .
    Tp sy nk bw breastpump skali ..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails