Jenis Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Oleh Ibu Berpantang
π Jenis Makanan Yang Tak Boleh Dimakan Oleh Ibu Berpantang Semasa Bersalin :-
Ikan kembung - gatal
Ikan cencaru - tajam
Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan
Ikan sardin - gatal
Ikan tongkol - gatal
Semua makanan dalam tin - tinggi garam , angin dan bisa
Sayur kangkung - sejuk dan angin
Timun - sejuk
Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan
Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan
Kacang tanah - angin
Telur - gatal
Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah
Santan - sejuk dan angin
π Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang:-
β Ikan haruan
β Ikan selar
β Ikan gelama
β Ikan merah
β Daging
β Sayur sawi
β Sayur carrot
β Sayur brokoli
β Buah oren manis
β Kismis
β Kurma
β Madu
β Habbatussauda'
β Susu kambing
β Halia
β Bawang putih
β Lada hitam
β Ulam pegaga
Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng , contoh ayam goreng , ikan goreng .
π Jenis Masakan Paling Disyorkan ;
π Sup
π Bakar
π Rebus
π Jenis Minuman Disyorkan ;
π Jus oren manis - bagus untuk luka
π Air milo panas
π Teh dan kopi panas - boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
π Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
π Air rebusan kunyit
Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yang bersalin normal Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun .
π Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana .
π Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber .
π Kerapkan minum air , minum air tidak menyebabkan miss v basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air , anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas .
"Selamat Berpantang" π
βοΈ Dah baca, sila Like/Share agar lebih ramai ibu2 dapat manfaat dari perkongsian ini..
Via Friends of Borneo
#Tips #Perkongsian #Hamil #Berpantang
Ikan kembung - gatal
Ikan cencaru - tajam
Ikan siakap - boleh menyebabkan bentan
Ikan sardin - gatal
Ikan tongkol - gatal
Semua makanan dalam tin - tinggi garam , angin dan bisa
Sayur kangkung - sejuk dan angin
Timun - sejuk
Terung - sejuk dan boleh menyebabkan bentan
Nenas - tajam dan boleh menyebabkan bentan
Kacang tanah - angin
Telur - gatal
Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah
Santan - sejuk dan angin
π Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang:-
β Ikan haruan
β Ikan selar
β Ikan gelama
β Ikan merah
β Daging
β Sayur sawi
β Sayur carrot
β Sayur brokoli
β Buah oren manis
β Kismis
β Kurma
β Madu
β Habbatussauda'
β Susu kambing
β Halia
β Bawang putih
β Lada hitam
β Ulam pegaga
Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng , contoh ayam goreng , ikan goreng .
π Jenis Masakan Paling Disyorkan ;
π Sup
π Bakar
π Rebus
π Jenis Minuman Disyorkan ;
π Jus oren manis - bagus untuk luka
π Air milo panas
π Teh dan kopi panas - boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
π Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
π Air rebusan kunyit
Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yang bersalin normal Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun .
π Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana .
π Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber .
π Kerapkan minum air , minum air tidak menyebabkan miss v basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air , anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas .
"Selamat Berpantang" π
βοΈ Dah baca, sila Like/Share agar lebih ramai ibu2 dapat manfaat dari perkongsian ini..
Via Friends of Borneo
#Tips #Perkongsian #Hamil #Berpantang
Salam
ReplyDelete