Kawan-kawan

Keperluan Ibu Semasa Berpantang

Untuk ibu yang baru, jangan lupa untuk menyediakan kelengkapan diri sendiri. Persediaan awal untuk kita juga penting, akan membantu diri kita lebih mudah ketika berpantang.

Pakaian
- Baju yang selesa ketika berpantang, biasanya dalam pantang mudah panas dan berpeluh.
- Kain batik – senang pakai
- Seluar pakai buang - beli cukup untuk tempoh seminggu.
- pad hamil
- Stokin – untuk elak kaki kesejukan dan angin masuk ke badan
- Bengkung – bagus untuk menyokong perut dan mengempiskan perut

Makanan Kesihatan
- Ubat-ubatan / Vitamin - memberi tenaga tambahan, boleh dapatkan nasihat doktor
- Jamu/makanan kesihatan untuk ibu baru bersalin – bergantung pada individu, namun ia bagus untuk kesihatan dan pastikan ia itu sesuai untuk kita dan penyusuan.

Penyusuan Badan
- Bra menyusu – memudahkan penyusuan dan tidak merosakkan bra jika menggunakan bra biasa
- Pad alas payudara - untuk elak dari bra basah akibat susu melimpah. Biasanya susu payudara di sebelah bayi tidak menghisapnya akan keluar susu. Dan untuk ibu-ibu mengalami bengkak susu.
- Pam perah susu (persediaan untuk ibu bekerja) – ada jenis manual, bateri dan eletrik dalam pelbagai jenama. Tidak rugi membuat pelaburan yang besar untuk mendapatkan pam yang memenuhi kehendak kita. Ingatlah dalam al-quran dan hadith ada sebut pasal penyusuan ibu. Rebutlah pahala yang Allah mahu berikan kepada ibu-ibu.
- Playtex / Bekas untuk letak EBM
- 'Sticker' untuk tanda tarikh/masa sesi mengepam

Surah Al-Baqarah ayat 233 tafsirnya:
"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya".

Firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah Luqman ayat 14 tafsirnya:
"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan dari awal mengandung hingga akhir menyusukannya dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; dengan yang demikian bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapamu; dan ingatlah, kepada-Kulah jua tempat kembali untuk menerima balasan".

Lain-lain Keperluan
- Tukang urut.
- Batu tungku Bagus untuk melancarkan peredaran darah, mengecutkan kulit dan rahim, membuang angin, memecahkan lemak dan pelbagai lagi.
- Buku-buku panduan/petua kesihatan untuk ibu lepas bersalin dan anak yang baru lain.

Selamat Berpantang!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails